Кочанскиот ориз како храна и лек

Оригинален линк на написот: ИСТРАЖУВАЧКИ СТОРИИ

Производството на ориз во Македонија е концентрирано главно во источниот дел од Македонија, по течението на реката Брегалница, најмногу во кочанскиот регион.

Долгата традиција во одгледувањето на „белото злато“ е голема предност пред останатите житарици и во овие времиња  може да не’ спаси од кризата со храна.

Годишното производство не само што е доволно за задоволување на потребите на македонското население, туку се извезува во земјите во регионот, а се извезува и во земјите на Европската Унија.

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

Пластичниот отпад во Македонија: Глобални искуства и локални предизвици

Пластичниот отпад е еден од најголемите еколошки проблеми на денешницата. Додека развиените земји создаваат масовни количини отпад, честопати истиот го извезуваат во земји во...

И ИЛИ А…КОЛКУ ЗНАЧИ ЕДНА БУКВА ВО ЖЕНСКИТЕ ПРЕЗИМИЊА?

Ана Петреска Трајкоски, Марија Тодороска Димески, Теодора Касовска-Мирчев,Елизабета Васев, г-ѓа Ѓорѓиевски, г-ца Попов....Се' почесто слушаме, се сретнуваме или разговараме со девојки и жени кои...

Село Злетово: Легенди, статистика и промени низ времето

Селото Злетово, сместено во Источниот дел на Македонија, е пример за тоа како малите населени места ја носат тежината на историјата, но и на промените кои ги носи современиот свет. При посетата, Радио Кочани напрви анкета каде што се сретнавме со неколку жители кои ги споделија своите различни перспективи за минатото, сегашноста и иднината на