Кочанскиот ориз како храна и лек

Производството на ориз во Македонија е концентрирано главно во источниот дел од Македонија, по течението на реката Брегалница, најмногу во кочанскиот регион.

Долгата традиција во одгледувањето на „белото злато“ е голема предност пред останатите житарици и во овие времиња  може да не’ спаси од кризата со храна.

Годишното производство не само што е доволно за задоволување на потребите на македонското население, туку се извезува во земјите во регионот, а се извезува и во земјите на Европската Унија.

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

Жетва богата – цена евтина, а лебот поскапува!!!

Пелагонија, најголемата житница во Македонија е пред крај на жетвата. Земјоделците ја привршуваат „трката“ да се прибере лебното зрно, а во тоа летово им...

Slow Food – Храна за душа и тело

Пишува:Наташа Доковска Slow Food е глобално движење кое започна во Италија како одговор на порастот на брзата храна и индустриските методи на производство на храна...

Концесии за рудници во Македонија – Економски бенефит или еколошка катастрофа

Зависи од многу фактори. Во делови од Македонија активисти протестираат и бараат стопирање на постапките околу отворање на рудници, особено во регионите каде што...