Кочанскиот ориз како храна и лек

Оригинален линк на написот: ИСТРАЖУВАЧКИ СТОРИИ

Производството на ориз во Македонија е концентрирано главно во источниот дел од Македонија, по течението на реката Брегалница, најмногу во кочанскиот регион.

Долгата традиција во одгледувањето на „белото злато“ е голема предност пред останатите житарици и во овие времиња  може да не’ спаси од кризата со храна.

Годишното производство не само што е доволно за задоволување на потребите на македонското население, туку се извезува во земјите во регионот, а се извезува и во земјите на Европската Унија.

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

Балонот наречен сиромаштија

– Затоа што немаат луѓето леб да си купат, вадат од контејнерите. По фурните чекаат луѓето за леб вратен од 20 денари, Билјана Шеќероска,...

Македонското семејство преживува под притисок: Споредба на животниот стандард и синдикалната кошница

Пишува, Наташа Доковска Во последните неколку години, животниот стандард во Македонија се наоѓа под притисок од зголемените трошоци за живот и стагнацијата на платите. Многу...

Жетва богата – цена евтина, а лебот поскапува!!!

Пелагонија, најголемата житница во Македонија е пред крај на жетвата. Земјоделците ја привршуваат „трката“ да се прибере лебното зрно, а во тоа летово им...