Кочанскиот ориз како храна и лек

Оригинален линк на написот: ИСТРАЖУВАЧКИ СТОРИИ

Производството на ориз во Македонија е концентрирано главно во источниот дел од Македонија, по течението на реката Брегалница, најмногу во кочанскиот регион.

Долгата традиција во одгледувањето на „белото злато“ е голема предност пред останатите житарици и во овие времиња  може да не’ спаси од кризата со храна.

Годишното производство не само што е доволно за задоволување на потребите на македонското население, туку се извезува во земјите во регионот, а се извезува и во земјите на Европската Унија.

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

Скршената тишина: Менталното здравје во Македонија меѓу стигмата и очајот

Собираш храброст, помислуваш дека можеби денес е денот кога конечно ќе ја изговориш вистината. Дека си уморен, дека не спиеш, дека ти тежи воздухот...

Без културниот дух на селото, умира духот на нацијата!

Какво село таква нација!!! Латинскиот збор „cultus” значи нега, одгледување на нешто. Затоа од дамнина, растенијата кои почнал да ги одгледува човекот се нарекуваат култивирани...

(ВИДЕО) Сашо Наков од Амфенол, избран за менаџер на годината

Кој е Сашо Наков - генерален менаџер на Амфенол Технолоџи Македонија од Кочани, компанија препознатлива по општествената одговорност, хуманост и грижа за заедницата.