Турската гастрономија и одржливост во MICHELIN водичот за 2025 година

Оригинален линк на написот: Text.mk

MICHELIN водичот за 2025 година открива импресивен спектар на турската гастрономија, со 132 препорачани објекти кои ја истакнуваат кулинарската разновидност на земјата – 77 во Истанбул, 24 во Измир и 31 во Мугла. Оваа година, селекцијата беше претставена во хотелот Four Seasons Bosphorus во Истанбул, при што беа истакнати 32 нови објекти, вклучувајќи два ресторани […]

The post Турската гастрономија и одржливост во MICHELIN водичот за 2025 година first appeared on Text.mk.

 

Категорија:

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

Рекордни 15-мина врвни издавачи и литературни агенти на 12. „Скопје фелоушип“ во рамките на ПРО-ЗА Балкан 2025

Претставник на италијанскиот гигант „Џунти едиторе“, поранешна директорка во „Рандом хаус“ и актуелна уредничка на британска издавачка куќа, еден од најугледните издавачи на книги за деца од Украина, шпанскиот издавач на Јосип Коцев, унгарскиот издавач на Румена Бужаровска, претставничка од ТРАДУКИ, директор на литературна агенција од ОАЕ, претставник на Интернационалната алијанса на независни издавачи и The post Рекордни 15-мина врвни издавачи и литературни агенти на 12. „Скопје фелоушип“ во рамките на ПРО-ЗА Балкан 2025 first appeared on Text.mk.

„Вечер со Олга Панкина“ на 15 септември во ДПМ

Во Друштвото на писателите на Македонија на 15 септември, со почеток во 19:00 часот, ќе се одржи „Вечер со Олга Панкина“ – преведувачка, поетеса и промоторка на македонската книжевност и култура. Воедно, со оваа вечер ќе бидат одбележани два значајни јубилеи: педесет години од основањето на Лекторатот за македонски јазик во Московскиот државен универзитет „Ломоносов“, The post „Вечер со Олга Панкина“ на 15 септември во ДПМ first appeared on Text.mk.

Правилно чистење на дрвената даска за сечење: Собира бактерии, но со овие две намирници сè исчезнува

Дрвената даска за сечење е веројатно најкористениот реквизит во кујната, а воедно и најголемиот магнет за бактерии. Ако ја користите секојдневно, знаете дека мирисите, трагите од храна и маснотиите брзо се задржуваат на неа. Но, добрата вест е дека не ви се потребни хемиски препарати за да ја исчистите. Две состојки што секој ги има The post Правилно чистење на дрвената даска за сечење: Собира бактерии, но со овие две намирници сè исчезнува first appeared on Text.mk.