Отворен конкурсот за годишни награди на ДПМ

Оригинален линк на написот: Text.mk

Друштвото на писателите на Македонија го отвора Конкурсот за традиционалните годишни награди на ДПМ за 2024 г.: „Стале Попов“ за прозно дело, „Ацо Шопов“ за поетска збирка, „Ванчо Николески“ за книга за деца и млади, „Димитар Митрев“ за книга критика и есеистика и „Мост“ за книга напишана на некој од јазиците на националностите. На конкурсот […]

The post Отворен конкурсот за годишни награди на ДПМ first appeared on Text.mk.

 

Категорија:

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

„Тивкиот луксуз“: Новите правила на суптилното богатство

Во ерата на „тивкиот луксуз“ супербогатите пронајдоа посуптилни начини за да го покажат својот статус. Наместо очигледните симболи на богатство, како што се блескави дијаманти и познати брендови, тие се свртуваат кон предмети кои се препознатливи само за оние кои длабоко го познаваат светот на луксузот. Според новиот извештај на The Wall Street Journal, 0,1% The post „Тивкиот луксуз“: Новите правила на суптилното богатство first appeared on Text.mk.

Каде сме ние? Никаде!

Пишува:Наташа Доковска Светот се движи напред, дури и кога гори. Буквално. Во последниве недели, катастрофалните пожари во Лос Анџелес беа тема на денот за медиумите низ целиот свет. Нашите соседи од Србија,Хрватска, Бугарија, па дури и Албанија, имаа јавувања од нивни сограѓани кои живеат таму – сведоштва за пеколот, искуства од евакуации, лични приказни што The post Каде сме ние? Никаде! first appeared on Text.mk.

Црниот и белиот пипер: Тајните на вкусовите во кујната

Повеќето рецепти бараат црн пипер, додека белиот често останува недопрен во ормаринот за зачини. Сепак, белиот пипер е неизоставен во француската и шведската кујна, како и во азиските јадења, особено кинеските и виетнамските. Овие два зачина, иако се разликуваат по вкус, боја и текстура, носат богатство и пикантност на различни јадења. Но, често се прашуваме: The post Црниот и белиот пипер: Тајните на вкусовите во кујната first appeared on Text.mk.