Нека е аирлија – започна расадувањето на тутун во прилепско!

Оригинален линк на написот: Radiopela.mk

Со стабилизирање на временските прилики, деновиве, започна расадувањето на тутунот во прилепско. На парцелите каде што со механизацијата може да се влезе и работи, земјоделците брзаат да го засадат втасаниот тутунски расад кој што изминативе денови ја достигна оптималната зрелост бидејќи и неколку недели од вообичаено беше посеан рано пролетва.

Под ориентален тутун годинава ќе бидат околу 14 300 хектари во Македонија, според склучените 33 000 договори со 10 те откупувачи. Новата реколта 2025/26 та се очекува да тежи околу 27 000 тони тутун. Ова претставува зголемување на бројот на договори, на планирани површини и производство за новата реколта. Цените во новите договорите од реколта 2025/26 година се движат од 400 до 420 за прва класа, од 312 до 360 за втора и 250 до 300 денари за трета класа.

Ланската реколта тежеше 24 321 802 кгр, со постигната просечна откупна цена од 399.80 денари за кгр.

Минатата недела министерството за земјоделство ги исплати субвенциите по 100 денари од кгр кон 14 502 земјоделски стопанства.

 

Категорија:

ОСТАНАТО ОД РУБРИКА

IN MEMORIAM Почина Никола Здравески, прилепската фудбалска легенда

На 54-годишна возраст синоќа почина Николче Здравески, еден од најголемите легенди на фудбалскиот клуб Победа , човек со кои се врзани најголемите успеси на прилепскиот тим во самостојна Македонија. Здравески беше капитен на Победа за време на првата шампионска круна на прилепскиот тим, а потоа и тренер на тимот кога...

Mу го украл пиштолот на полицаецот додека го апселе

Полициски службеници од ОВР Прилеп, додека постапувале по наредба од Основен суд Прилеп за приведување на С.Ќ. на ул.„Дебарца” во населба Тризла во Прилеп, на 28.04.2025 во 15.47 часот биле физички нападнати од С.Ќ., кој му го одзел  службениот пиштол  на еден од полициските службеници, и се дал во бегство....

Курсеви за биоградинарство – пионерски чекори на прилепскиот Работнички универзитет

Една од најважните вештини е како да се произведе храна. Денес уште поважно е да се произведе здрава храна, за себе, за семејството, а доколку има вишок и за продажба. Тоа е една од основните причини зошто Работничкиот универзитет ,,Пере Тошев“- Прилеп прв пат организираше и спроведе обука за Градинарство...